#EviDurft

Gooi je toekomst over een nieuwe boeg

Na een succesvolle carrière als professioneel zeilster slaat Evi Van Acker resoluut een andere weg in. Da’s durven! Volg hier stap voor stap Evi’s traject naar een nieuwe loopbaan.

 

Doe zelf de test!
En ontdek of loopbaanbegeleiding iets voor jou is.

 

Zit je met vragen over je loopbaan? Wil je meer voldoening halen uit je job? Zoek je een nieuwe richting in je carrière, maar weet je niet welke of hoe eraan te beginnen? Laat je inspireren door Evi’s verhaal en durf de stap te zetten.

Denk je net als Evi aan een andere wending voor je loopbaan?

1 december 2017

Do what you love

Op 14 september zette ik een punt achter mijn professionele sportcarrière. Doorgaan tot Tokyo 2020 of niet? Maanden aan een stuk ging er geen dag voorbij zonder dat ik me die vraag stelde. Ik begon dingen af te wegen. Wat zijn de voor- en nadelen? Rekening houdend met het grotere plaatje. Op een gegeven moment besefte ik dat ik me in al die jaren dat ik aan topsport had gedaan nooit had afgevraagd waarom ik het deed, laat staan of ik het nog wel graag deed. En mijn plaatje? Dat was (vooral) topsport. Ik had altijd gedroomd van grote titels en van Olympisch eremetaal en daar deed ik alles voor zonder me daar al te veel vragen bij te stellen. Gebrek aan motivatie was mij onbekend. Ik werd gedreven door een soort heilig vuur binnenin dat me in staat stelde om dag in dag uit het beste van mezelf te geven. En eigenlijk is dat meteen de reden waarom ik ben gestopt. Ik wil alleen maar dingen doen op het allerhoogste niveau waarvoor ik me ten volle kan en wil inzetten. Maar als het vuur begint te doven en als je dromen andere vormen beginnen aan te nemen, dan moet je keuzes durven maken. Ondanks dat ik nog steeds wereldtop was, besloot ik toch om mijn geliefde sport vaarwel te zeggen. Velen vonden het een vreemd besluit maar voor mij was het een weloverwogen en doordachte keuze. Topsport is namelijk iets wat je enkel voor jezelf moet doen en enkel als je er elke dag 120% voor wil gaan. En dat was niet meer zo.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heb ik nog geen seconde spijt gehad. Toegeven, de ochtend van 15 september was ik eventjes de weg kwijt. Ook al had ik de beslissing al langer in mijn hoofd genomen, het besef dat het echt gedaan was overviel me en ik moest huilen. Hard huilen. Afscheid nemen van iets wat je zolang met volle overgave hebt gedaan is blijkbaar toch niet zo evident. Bang voor de toekomst ben ik nooit geweest, maar dat ik een moeilijke periode tegemoet zou gaan voelde ik meteen. Enfin, met het idee dat er voor elke deur die dicht gaat een nieuwe opent droogde ik mijn tranen en haalde ik mijn bucketlist boven. Ik had altijd een bijzonder druk en veeleisend leven gehad en nu had ik voor het eerst in lange tijd carte blanche. Vreemd. Spannend. Op reis dan maar? Ik boekte een ticket naar New York, de stad waar ik al ettelijke keren een tussenlanding had gemaakt op weg naar de World Cup in Miami, maar die ik door tijdsgebrek nooit eerder kon bezoeken. Na een avondje uit met vrienden genoot ik in de vroege uurtjes van mijn allereerste durum met andalouse. Heerlijk! Ok toegeven, twee dagen later voelde ik me nog altijd schuldig en achtte ik een detox noodzakelijk. Nog geen week later beklom ik met mijn moeder de Tafelberg en reden we dwars door Zuid-Afrika op zoek naar kleine leeuwtjes. Om twee dagen later alweer mijn biezen te pakken om de start van de Volvo Ocean Race in Alicante van dichtbij mee te maken. Escape from reality. En deugd dat het deed. Het was zo fijn om dicht bij mijn vrienden en familie te zijn en om eens niet over alles twee keer na te moeten denken.

Back to reality. Al heel snel kreeg ik vragen over mijn toekomstplannen. Weet je al wat je gaat doen? Je hebt daar toch al een idee over? “Hmmm neen en neen, niet echt.” Tijdens mijn sportcarrière had ik wel eens nagedacht over wat ik later graag zou doen maar het is altijd bij losse ideeën gebleven. Ik was tot het laatste moment erg gefocust op mijn sportieve doelen en ik had schrik dat dergelijke zaken me teveel zouden afleiden. En nu? Ik ging ten rade bij een aantal bevriende ex-topsporters, benieuwd naar hun ervaringen. Ze gaven mij allemaal het advies om tijd te nemen, om te wennen aan het nieuwe leven en om vooral niet te snel in een volgend avontuur te rollen. Oef, gerustgesteld. Het is ok om het soms eventjes niet te weten.

Inmiddels was de zoektocht naar mijn volgende job wel van start gegaan. Ik moet toch iets doen! En snel ook liefst, want stil zitten is niet aan mij besteed. Het voelde echter alsof ik aan het zoeken was naar een speld in een hooiberg. SOS. Kan iemand me een duwtje in de juiste richting geven?

Zo begon ik begin november met loopbaanbegeleiding bij Ascento. Hanne en Jan – mijn twee coaches – stelden me in een zeer aangenaam kennismakingsgesprek meteen op mijn gemak. Door jarenlang aan topsport te doen en in aanraking te komen met stressvolle situaties heb ik mezelf heel goed leren kennen. Ik weet waar ik goed en niet goed in ben en wat mijn sterke en minder sterke punten zijn. Ik was heel open naar de coaches toe en gaf hen zoveel mogelijk informatie over mezelf omdat ze me zo het beste konden helpen dacht ik. Na het gesprek kreeg ik een paar opdrachten mee om me voor te bereiden op de volgende sessie. Benieuwd wat dat gaat geven…

Stay tuned!

Hands icons

Evi's coaches

coach-hanne.png
Hanne Exelmans
Empathisch en nuchter tegelijk, met een oog voor professionele en persoonlijke ontwikkeling:  dat is Hanne in enkele woorden. Ze bouwde verschillende jaren ervaring op in coaching, training en loopbaanbegeleiding en helpt je vol vertrouwen op weg.

coach-jan.png
Jan Osselaer
Hij is doelgericht, no-nonsense en heeft een neus voor talent. Voor Jan telt authenticiteit. Je carrière een andere richting uitsturen? Bij hem zit je goed. Begeleiden van een coachingstraject of loopbaangesprek heeft hij als geen ander in de vingers.

Klaar om je koers uit te stippelen?

Ascento helpt je op weg!

Wil je weten wat jouw competenties en mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn?
De loopbaanbegeleiders van Ascento hebben de nodige ervaring en vakkennis in huis om je de juiste richting uit te sturen en een job te vinden die écht bij je past.

Zet nu de eerste stap en maak een afspraak met een loopbaancoach van Ascento in jouw buurt.

Loopbaanbegeleiding, iets voor mij?

Ben je nog niet helemaal overtuigd of loopbaanbegeleiding iets voor jou is? Ascento ontwikkelde een eenvoudige test die snel duidelijkheid schept. Zo weet je meteen of je op je plaats zit in je huidige job.

Doe zelf de test

Wist je dat…  je dankzij de loopbaancheques van de VDAB slechts een klein deeltje van je loopbaanbegeleiding zelf betaalt?

Coaching op maat van je bedrijf?

Onze consultants adviseren je graag bij het opzetten en uitvoeren van een coachingtraject op maat van jouw organisatie.

Lees meer over onze aanpak

Partners:
  • Partner Sport Vlaanderen
  • Partner Galazo
  • Partner VDAB